Купичка за хранене – имаме ли нужда от нея?

Това е един предмет, който най-вероятно всеки един стопанин на куче притежава в дома си – купичка за храна на кучето. Само че дали наистина имаме нужда от нея? Ще Ви дам няколко причини да я изхвърлите или поне да не използвате купичката за хранене, докато не смятате, че кучето Ви е перфектно обучено (ако въобще има такова).

За кучетата една от най-естествените дейности е да работят, за своята прехрана. В природата едно куче би прекарало почти цялото си активно време в търсене на храна, дебнене на плячката, гонене, убиване, разчленяване и най-вероятно и изяждането ѝ. От както обаче кучетата са най-добрите приятели на човека, те все повече биват хранени веднъж или два пъти на ден, най-често от купичка за хранене, като това свежда активната дейност, свързана с храната до абсолютния минимум. Също така обезценяваме един от най-силните и важни инструменти при обучението на кучето – хранителната стимулация.

Когато лишим кучетата ни от всичките тези дейности, свързани с тяхната прехрана, то ние не можем да очакваме от тях те да „забравят“ да работят или да игнорират нуждата си от активност. Само че на нас хич не ни допада, когато тяхната нужда от гонене, копаене, разкъсване, дъвкане и подобни дейности се обърне към домашната среда, дивана, двора или чехлите. Кучетата ни не само искат да работят, те имат нуждата от работата.

Премахването на купичката може да донесе много ползи в поведението на кучето. Използването на порцията храна за тренировки, хранене от ръка или използването на играчка-пъзел само ще подобри връзката ви и ще повлияе положително на много поведенчески проблеми като страх от изоставяне, тревожност, разрушаване на апартамента, прекомерно лаене и дори агресия. Храната е безусловен стимул, предизвиква моментална реакция в кучето, ефективна е и незаменима. Ако кучето изяжда храната си от купичка за 5-10 секунди, без да използва никакво усилие, то цялата ѝ сила бива пренебрегната.

Много собственици се оплакват, че кучето им не се мотивира от храна. Ако не се отнася до сериозно здравословно състояние, при което кучето няма апетит, то това обикновено означава, че те получават цялата си храната наготово и това я обезсмисля. В момента, в който се премахне купичката, поведението на кучето се променя и то започва все повече да се интересува от храната. Съществува и другият вариант – кучето да е прекалено ентусиазирано, когато получава дневната си дажба, следователно да изяжда всичко „на един дъх“, което също е много опасно, защото може да доведе до превъртане на стомаха – смъртоносно състояние, при което единственият шанс за оцеляване на кучето е оперативна намеса в много кратък срок.

Ако не храним кучето от купичка, то как да го храним? Все някак трябва да следим количеството храна, което то изяжда. Най-лесният начин е да отделим на едно място дневната дажба и от там да си вземем храна за тренировки или храна за играчки пъзели.
Една от най-любимите играчки пъзели на повечето стопани и кучета е Kong. Те се пълнят с храна и кучето прекарва доста време в опити да я изкара от тях. Този тип играчки имат много положителен ефект при кучета, които проявяват проблеми с поведението, когато останат сами, също така такива, които не могат да се успокоят лесно. Храненето от играчка превръща обичайното 10 секундно погълване на храната в поне 15 минутна дейност и забавление, което от своя страна изхабява енергия за около 4км тичане. Мозъкът на кучетата е устроен така, че използва много повече енергия за разрешаването на пъзели и мисловната дейност, отколкото чисто физическата. В началото когато предоставите на кучето си нова играчка, трябва да сте там да го наблюдавате, за да не успее да разкъса или погълне част от нея, заедно с храната. Има много варианти и за играчки пъзели, които да си направите сами (освен ако не сте посещавали кръжока „Пречат ми ръцете“, както аз) – потърсете dog puzzle toys DIY в pinterest и ще видите голям избор.

Не позволявайте още едно хранене да бъде пропиляно, като го изсипете в купичка. Тренирайте, използвайте играчки пъзели, поглезете кучето си с умствена и физическа дейност. Ще имате спокойно и доволно куче, което ще тръпне да работи с вас!

P.S. За стопаните хранещи със сурова храна се оказва много по-трудно да хранят от ръка или играчки, но пък може да заместите поне едното хранене със сварени вътрешности, които да използвате за награди. Може да замразите суровата храна и да я сложите в играчки, но винаги ще бъде малко по-разхвърляно и изцапано на мястото, където яде кучето Ви.

Последни публикации