Не бягайте от проблемите

dog running

Тази статия може и да излезе малко философски настроена, но истината е, че е много важна за успешното обучение на кучето. Всъщност, тя важи не само за кучешките ни проблеми, но и за човешките. Ако сте собственик на куче, няма как да не сте усетили тежестта на някои проблеми, които се появяват още в началото на отглеждането на животно. Ако има такива, които никога не са имали проблеми – моите адмирации и благородна завист! 🙂

Най-често срещаните проблеми при новите стопани са пишкането вкъщи, дърпането навън, хапането на ръце (и всичко , до което се докопат) докато са бебета, яденето на боклуци от земята и типичното „оглушаване“, когато викнем кучето навън.

И тук няма да обяснявам решението на всеки проблем, защото всяко куче е различно и подхода при повечето кучета трябва да е различен. По-скоро искам да уточня, че много от стопаните избират да избягат от проблема, вместо да го решат, а това не прави услуга нито на кучето, нито на вас. Ще дам пример с взимането на боклуци от земята.

Много често повечето познати, на които кучето е една малка „прахосмукачка“ и всичко от земята се яде, бягат далеч от местата, на които са видяли боклуци. Когато видят парченце хляб подхвърлено на улицата – те я пресичат, за да не го вземе кучето. Това, с което съм съгласна е, че трябва ВИНАГИ да внимавате кучето да не взима боклуци или храна от земята, НО трябва да го научите да не го прави. Бягането от проблема няма да реши самият проблем. И естествено тук веднага ще вметна, че ако не знаете как да се справите с проблема, трябва да се обърнете към професионален треньор.

Искам да съм малко по-изчерпателна и ще кажа набързо моята тактика, когато се сблъскам с подобен проблем. Показване на правилното поведение, награди, тренировка, „стимулиране“ на грешка, показване на правилно поведение, награди, тренировка…..и така се повтарят. И се повтарят до края на живота на кучето, защото тренировките не спират, когато кучето се научи веднъж на командата. Ако искате кучето цял живот да помни една команда, то тя трябва да бъде тренирана много често, все пак мозъкът е мускул, който трябва да бъде трениран.

Съветът ми към стопаните е да се насочват нарочно точно към проблемите и да ги решават. Решението им най-вероятно ще подобри връзката стопанин-куче много, ще я направи по лесна и спокойна.

Последни публикации