Плодове и зеленчуци за кучета

Плодове и зеленчуци

Доста често в нашата къща „случайно“ пада някоя краставичка, морковче или ябълка и в секундата, в която се чуе сблъсъка на предмета със земята се чуват и странни звуци от набиране по паркета, душене, премляскване и преглъщане… И всичко това се случва за секунди. Мога да призная, че това ми е любимата марка прахосмукачка – Кучесмук. Когато кучетата живеят с нас и са основна част от семейството ни, често споделяме с тях и храна от нашата маса. Има много плодове и зеленчуци, които са полезни за кучетата, но също така има вредни и токсични и е важно да знаем кои са те.

Едно просто правило при консумирането на плодове е, че те трябва да се консумират сами или с други плодове,  на празен стомах (това важи и за хората и за животните). Това е така, защото когато се консумира плод, храносмилателната система работи много бързо и нашето тяло използва различни ензими, за да смели плода. Простите захари, съдържащи се в плодовете, се нуждаят от време, за да бъдат напълно абсорбирани от тялото. Когато плодовете се консумират сами, стомаха може по-лесно да преработва всички хранителни вещества, фибри и простите захари, съдържащи се в плодовете. Ако се консумират плодове близо до основно хранене(особено след по-обилна трапеза) и се комбинират с други храни, то те се задържат в стомаха прекалено дълго заедно с другите храни и ще гният и ферментират в червата.

Ще започна от вредните храни за кучетата, тъй като е по-важно да знаете какво да НЕ давате, отколкото какво да давате на любимците си.

Кои са вредните плодове и зеленчуци за кучета и не трябва да им давате дори да ги опитват:

Авокадо
АвокадоАвокадото напоследък присъства все повече на нашата трапеза, но кучетата не трябва да ядат от него. Костилката, кожата и листата от авокадо съдържат персин, токсин, който често причинява повръщане и диария при кучета. Месестата вътрешност на плодовете не е толкова наситена с персин, колкото останалата част от растението, но все пак е трудно за храносмилане от кучетата.

 

Череши
ЧерешаС изключение на месестата част около костилката, черешовите растения съдържат цианид и са токсични за кучетата. Цианидът нарушава клетъчния транспорт на кислород, което означава, че кръвните клетки на Вашето куче не могат да получат достатъчно кислород. Ако Вашето куче изяде доста череши трябва да го следите за разширени зеници, затруднено дишане и червени венци, тъй като това може да са признаци на цианидно отравяне.

Грозде (и стафиди)
ГроздеТова е плодът, който най-често хората се бъркат да дават на кучетата си, тъй като с формата си то е много удобно за наградки, Но гроздето и стафидите са много токсични за кучета, независимо от породата, пола или възрастта на кучето. Всъщност гроздето е толкова токсично, че може да доведе до остра бъбречна недостатъчност.

 

Гъби
ГъбиДивите гъби могат да бъдат токсични за кучета и могат да доведат до смърт. Тъй като не е известно кои гъби са безвредни за кучетата, по-добре е да се подсигурите и да не давате на кучето си от тях, независимо купешки или диво набрани.

 

 

Лук
ЛукЛукът и праз лукът са част от семейство растения, наречени Алиум, които са отровни за повечето домашни любимци, особено за котки. Яденето на лук може да предизвика руптура на червените кръвни клетки на Вашето куче и може също да причини повръщане, диария, болки в стомаха и гадене. Отравянето от лука е по-сериозно при японски породи кучета като Акита и Шиба Ину, но всички кучета са много податливи.

 

Чесън
чесънСъщо както и лукът – чесънът е част от семейството растения Алиум, за които важи, че съдържат тиосулфат, който е токсичен за кучета, но не и за хора. Избягвайте да давате чесън на Вашето куче.

 

 

Домати
ДоматЗрелият плод на домата (червената част, която хората обикновено ядат) обикновено се счита за безопасна за кучета, зелените части на растението съдържат токсично вещество, наречено соланин. За да се разболее или да получи симптоми на натравяне едно куче трябва да изяде много голямо количество домати, но за всеки случай пропуснете този плод.

 

Кои са полезните за кучетата плодове и зеленчуци:

Ябълки
Зелени ябълкиЯбълките са отличен източник на витамини А и С, както и фибри за Вашето куче. Те са с ниско съдържание на протеини и мазнини, което ги прави идеално лакомство за възрастните кучета. Препоръчително е обаче да премахнете семките и сърцевината на ябълката.

 

 

Банани
БананиБананите са страхотни нискокалорични наградки за кучета. Те са с високо съдържание на калий, витамини, биотин, фибри и мед и с ниско съдържание на холестерол и натрий. Поради високото им съдържание на захар обаче, бананите трябва да се дават като лакомства и награди, а не като част от основната диета на Вашето куче.

 

 

Боровинки
БоровинкиБоровинките са супер храна и са богати на антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетките при хората и кучетата. Те са пълни с фибри и фитохимикали. Винаги може да ги използвате като алтернатива на лакомствата за кучета.

 

 

Броколи
БроколиБроколито е безопасно за кучетата, но в много малки количества и най-добре да се сервира рядко. То е с високо съдържание на фибри и витамин С и ниско съдържание на мазнини. Броколите обаче съдържат изотиоцианати, които могат да предизвикат леко до потенциално тежко стомашно дразнене при някои кучета. Освен това е известно, че броколите са причина за запушване на хранопровода.

 

Брюкселско зеле

Брюкселско зелеБрюкселското зеле е натоварено с хранителни вещества и антиоксиданти, които са чудесни за хората и кучетата. За съжаление обаче и при двата вида предизвикват доста газове, което понякога е доста неприятно (за всички в семейството).

 

 

Пъпеш
ПъпешПъпешът е пълен с хранителни вещества, ниско съдържание на калории и е източник на вода и фибри. Той обаче е с високо съдържание на захар, така че трябва да се дава умерено, особено за кучета, които са с наднормено тегло или имат диабет.

 

 

Моркови
МорковиМорковите са отлична нискокалорична наградка, която е с високо съдържание на фибри и бета-каротин, който произвежда витамин А. Плюс е, че гризането на този оранжев зеленчук е чудесно за зъбите на Вашето куче.

 

 

Целина
Листа от целинаВ допълнение към витамините А, Б и С тази хрупкава зелена закуска съдържа хранителните вещества, необходими за поддържане на здраво сърце и дори борба с рака. И в допълнение на всичко това също е известно, че целината освежава кучешкия дъх.

 

 

Червени боровинки
Червени боровинкиКакто боровинките, така и сухите боровинки са безопасни за лакомство за кучета, но в малки количества. Но това невинаги е проблем, защото вкуса не се харесва на всички кучета. Така или иначе, умереността е важна при даването на боровинки на кучета, тъй като твърде много боровинки могат да доведат до разстроен стомах.

 

 

Краставици
КраставицаКраставиците са особено полезни за кучета с наднормено тегло, тъй като те съдържат малко или никакви въглехидрати, мазнини или масла и дори могат да повишат енергийните нива. Те са пълни с витамини К, С и В1, както и калий, мед, магнезий и биотин.

 

 

Тиква
ТикваТиквата присъства много често на трапезата ни, а защо не и в храната на кучетата. Тя е страхотен избор за Вашето куче – добра е както за диария, така и за запек. Сервира се само сварена и съдържа много фибри и бета-каротин, които тялото преобразува във витамин А. Не трябва да се прекалява с приема ѝ, но по една-две лъжички на ден няма въобще да навреди на любимците ни.

 

Зелен фасул
Зелен бобНарязан, сготвен на пара, суров или консервиран – всички видове зелен фасул са безопасни за кучетата. Зелените бобчета са пълни с важни витамини и минерали, а също така са пълни с фибри и ниско съдържание на калории.

 

 

Манго
МангТова сладко лятно изкушение е съчетано с четири, да ЧЕТИРИ различни витамини: витамини А, В6, С и Е. Те също имат калий и бета-каротин и алфа-каротин. Само не забравяйте, както при повечето плодове, първо извадете твърдата костилка, тъй като тя съдържа малки количества цианид и може да е причина за задушаване.

 

 

Портокали
ПортокалиПортокалите са безопасна храна за кучетата, според ветеринарните лекари. Те са също отличен източник на витамин С, калий и фибри, а в малки количества могат да служат като вкусни наградки за Вашето куче. Ветеринарите обаче препоръчват да се отдели кората и просто да се даде вътрешността на портокала, без семената, тъй като кората е много по-натоварваща храносмилателната система.

 

Праскови
ПрасковаМалките количества нарязани праскови са голям източник на фибри и витамин А и дори могат да помогнат за борбата с инфекциите, но костилката съдържа цианид. Ако махнете изцяло костилката пасковите могат да бъдат страхотн наградки – но само пресни, не и консервирани, тъй като те обикновено съдържат големи количества на захар.

 

Круши
КрушаКрушите са страхотно лакомство, защото са с високо съдържание на мед, витамини С и К и фибри. Предполага се, че яденето на плодове може да намали риска от инсулт с 50%. Просто не забравяйте първо да премахнете костилката и семките, тъй като семкитесъдържат следи от цианид.

 

 

Грах
ГрахГрахът има няколко витамини, минерали и е богат на протеини и високо съдържание на фибри. Можете да дадете на кучето си пресен, замразен или размразен грах, но не му давайте консервиран грах, който има много добавен натрий.

 

 

Ананас
АнанасНяколко парчета ананас са чудесно сладко за кучета, стига първо да се премахне бодливата външна обвивка. Тропическите плодове са пълни с витамини, минерали и фибри. Също така съдържа бромелаин, ензим, който улеснява абсорбирането на протеини от кучетата.

 

 

Картофи
КартофиНяма нищо лошо да давате на кучето си сготвени картофи от време на време, но само сготвени, тъй като суровите картофи могат да бъдат тежки за стомаха. Измитите, обелени, обикновени варени или печени картофи съдържат много желязо за Вашето куче. Избягвайте картофено пюре, защото често съдържа масло, мляко или подправки.

 

 

Малини
МалинаМалините съдържат антиоксиданти, които са чудесни за кучета. Те са с ниско съдържание на захар и калории, но са с високо съдържание на фибри, манган и витамин С. Малините са страхотни за много възрастните кучета, защото имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за болката и натиска на ставите. Те обаче съдържат малко количество токсин ксилитол, така че ограничавайте кучето си до по-малко от чаша малини наведнъж.

Ягодите
ЯгодаЯгодите са пълни с фибри и витамин С. Освен това те съдържат и ензим, който може да помогне за избелване на зъбите на кучето Ви, докато ги изяжда. Те са с високо съдържание на захар, така че не забравяйте да ги давате умерено.

 

 

Спанак
СпанакСпанакът има много високо съдържание на оксалова киселина, която блокира способността на организма да абсорбира калций и може да доведе до увреждане на бъбреците. Кучето трябва да е изяло много голямо количество от него, за да достигне до този проблем, но все пак внимавайте с предоставянето му, по-добре опитайте с някой друг зеленчук.

 

Сладки картофи
Сладък картофСладките картофи са пълни с хранителни вещества, включително фибри, бета каротин и витамини В-6 и С. Както и при обикновените картофи, трябва да давате измити, обелени, варени и неподправени сладки картофи, които са се охладили и определено избягвайте сладникавите пайове и бонбони с батата.

 

 

Диня
ДиняДинята се услажда доста на кучетата, но е важно първо да премахнете кората и семките, тъй като те могат да причинят запушване на червата, иначе динята е безопасна за кучета. Тя е пълна с витамин А, В-6 и С, и калий. Динята е 92% вода, така че това е чудесен начин да поддържате кучето си хидратирано през горещите летни дни.

 

източник: AKC

Последни публикации