За кучетата и децата

за кучетата и децата

Една от темите без край. В днешно време в много семейства, където има деца има и домашни любимци, дали куче, котка, хамстер, папагал, рибки или пор, то това няма никакво значение. Това е нещото, което аз никога не бих отнела на сина ми – да израсне с животно. Наистина прекрасно преживяване за детето, а в повечето случаи и за домашния любимец.

Едни от най-сладките и гледани клипчета в Youtube са на малки деца с животни и на тях кучето или облизва лицето на детето, или котето се гушка в краката му, или някое детенце язди куче, въобще разнообразието е голямо. На много от тях обаче аз забелязвам, че кучето е поставено в неприятна за него позиция, в която то трябва да изтърпи ставащото. Затова и реших да обясня някои неща, за които много родители може би не са се замисляли.

За мен най-важното нещо е родителите да имат предвид, че кучето НЕ е задължено да харесва детето/децата. Има много кучета, които не обичат деца, които бягат от тях и ги е страх. Това е съвсем естествена реакция, ако кученцето не е виждало деца, когато е било малко или ако е имало неприятна случка с дете. На нас като родители много ни се иска да виждаме само прегръдки и целувки между животното и детето, и в опитите за постигане на тази идея понякога правим грешки, които могат да бъдат дори опасни. Никога не оставяйте малки деца около кучета без да ги наблюдавате. Само че… много е важно също да знаете как да разчитате езика на тялото на кучето и знаците, с които то показва отношението си към детето и да предвидите неговите реакции.

Няколко признака, по които да разберете, че кучето е разтревожено и притеснено:

  • ако кучето си дърпа ушите назад или настрани,
  • ако си е ококорило очите
  • ако се облизвa често
  • ако диша тежко и запъхтяно
  • ако си подвива опашката под тялото
  • ако избягва визуален контакт
  • ако сваля ниско главата и си огъва гръбнка в поза котка
  • ако се прозява (в някои ситуации е знак за спокойствие)
  • ако се опитва да избяга от детето

Всичко това са знаци, че кучето се чувства неспокойно, че нещо го тревожи и веднага трябва да го разделите от детето. Не настоявайте кучето да стои на едно място, а детето да го пипа или да си играе с него, ако виждате някой от тези знаци. При силна разтревоженост кучето може да ухапе от страх, а това да доведе до изключително неприятна ситуация, в която нито детето, нито кучето са виновни. Не можем да съдим детето, защото се държи като дете и иска да си играе с кучето и не можем да съдим кучето, което се държи като куче и хапе, когато се чувства застрашено. Вината е във възрастните, които ги наблюдават.

По американска статистика (тъй като в България не се води такава) всяка година поне 800 000 американци търсят медицинска помощ, в следствие на ухапване от куче, обаче половината от тези ухапвания са на деца до 10 години. Дали ако всеки родител знаеше за какви признаци да следи нямаше да се намали много това число?

Ако видите, че кучето не се чувства комфортно покрай децата Ви, оставете го да отиде някъде, където никой няма да го притеснява. Нека си има неговата „къща“. Място, където то да може да си почива без присъствието на хора и деца. Имайте предвид, че ако кучето живее в апартамент, то неговата „къща“ много често се намира под масата или на някое закрито място. Ако любимецът Ви отиде там не позволявайте децата да го следват или да го издърпат. Кучетата много държат на личното си пространство и може би сте забелязали, че повечето кучета също така не обичат да ги гушкат, освен ако те не са иницаторите на близост. Силните прегръдки и целувките (от наша страна) хич не са любимо занимание на повечето кучета.

НЕ позволявайте на детето да дърпа ушите и козината на кучето, да му бърка в очите, да го дразни докато яде, да го язди, да го бие, да го удря с пръчки, да вика силно срещу него и въобще какъвто и да е тормоз над кучето. И да, казвам тормоз, колкото и сладко да изглежда понякога детето да се качи и да се опитва да язди кучето. Имам много познати, които като ме видят да казвам Не и да махам сина ми от кучетата, когато той им се качи отгоре, ми казват „Ама остави го, виж той вече може да ги язди“. Той може и да може, но това не означава, че е правилно или редно. Представете си ако на вас детето Ви дърпа ушите, Ви бие, Ви язди (без Ваше разрешение), дали тогава нямаше да му направите забележка? Не може да очакваме, че кучето ще се държи като ангелче в ситуации, в които ние бихме избухнали и търпението би се изчерпало много по-бързо. А аз съм го изпитала…всяко дете иска да изучава света около него. Когато обаче неговото любопитство се превърне в болка, то трябва да бъде прекратено. Децата се учат от нас. Ние, родителите, сме нагърбени със задачата да им покажем кое е правилно и кое не. Те нямат вродени знания как да се държат с животните, както и не знаят, че бъркането в контакта може да бъде много опасно или фатално. Те със сигурност ще се опитат, но наша цел е да ги спрем и ако можем да им обясним защо не трябва да се прави така. По този начин децата се учат на отговорност, както и да бъдат внимателни към другите живи същества.

А все пак какво можете да направите, за да помогнете тази връзка да бъде безопасна?
Стимулирайте детето да си играе с кучето с играчки. Много лесно ще е, ако научите кучето да носи и дава играчките, защото така ако детето се опита да я вземе от устата му, то просто ще я пусне, а няма да си я пази и дърпа. Научете детето как да дава лакомства за награда, по този начин кучето ще очаква с нетърпение срещата с детето, което му дава наградки. Позволете на детето да участва във всяко нещо, което кучето обича да прави. Пример е да го води на каишка на разходка, да му оставя купичката с храна или вода, да му хвърля топка, да го сресва (ако кучето обича да бъде сресвано) и разбира се да го награждава, след изпълнена команда. Имайте предвид обаче, че и с наградите и игрите не трябва да се прекалява. Най-доброто обучение (в този случай обучение по близост) трябва да бъде прекъснато в най-пиковия си момент, когато и детето и кучето са най-щастливи, за да може следващата среща да бъде подкрепена с хубави спомени.

Ако успеете в мисията дете-куче, то тогава ще имате едно спокойно и щастливо куче, което не се притеснява от децата. От друга страна децата ще бъдат научени какво значи да уважаваш не само хората, но всички живи същества. Вие пък ще се наслаждавате на една много силна и безопасна връзка между дете и куче.

 

За кучеата и децата

за кучетата и децата

Последни публикации