Натурален репелент срещу кърлежи

tick repellent

Не познавам човек, който да не харесва пролетта – зелени поляни, цъфнали дръвчета, приятно слънце и чист въздух. Пролетта може би e любимият ми сезон за разходки, защото всичко говори за ново начало и вдъхване на живот. Един голям минус обаче е вдъхването на живот и на кърлежите, които зимата обикновено не ни закачат. Навсякъде и всеки се оплаква от ужасната напаст (не само кучкарите). Кърлежите и тяхната любов към нашите домашни любимци е тема, която всеки стопанин може да засегне с не много добри чувства.

С почти всички мои познати кучкари сме си споделяли препарати, каишки и репеленти за кучета, като истината обаче е, че нито едното самостоятелно ЯВНО не работи. Аз лично използвам капки Advantix за моите кучета и въпреки тях, дори два дни след прилагането им мога да видя кърлежи по тях. Мои приятели използват каишка – пак същата работа. Затова реших да си направя и домашен репелент срещу кърлежи и комари, който се пръска преди всяка разходка. Целта на домашният натурален репелент за кучета е да отблъсне чрез силната си миризма кърлежите и комарите и може би и други гадинки. Той не предпазва кучето от ухапване, не убива кърлежите, ако ги ухапят и не ги предпазва. Единствената му цел е да отблъсне, при това не е 100% сигурен, но честно да си кажа съм съгласна дори на 80% успеваемост.

След много проучване и четене на отзиви от стопани за кучета реших да се спра на следната рецепта за репелентен спрей:

Необходимите продукти:

  • 1 литър филтрирана или преварена вода
  • 10 капки етерично масло от Цитронела
  • 10 капки етерично масло от Лимонена трева
  • 10 капки етерично масло от Лавандула
  • 10 капки етерично масло от Мента
  • няколко капки (3-4) етерично масло от Кедър
  • една чаша ябълков оцет

Начин на приготвяне:

Смесвате всички съставки в празна бутилка от спрей. Съдържанието трябва да се съхранява в хладилник, така че аз използвам малки бутилки, които ми е лесно да нося навън по време на разходката.

Как да използвате спрея:

Спреят се използва като пръскате краката и корема на кучето минимум веднъж преди разходка. Ако кучето се намокри във вода или вали дъжд може и по-често използване, защото спреят се отмива лесно. Аз предпочитам да пръскам кучетата в момента, в който изляза от вкъщи, защото все пак миризмата е сравнително силна. Тъй като кучетата много често душат по земята и си „врат носа навсякъде“ аз си пръскам от спрея хубаво по ръцете и след това намазвам внимателно муцуните на кучетата ми. Етеричните масла не е хубаво да влизат в очите на животните, също така не е хубаво кучетата да се ближат след използването му. Аз мия кучетата си всеки път като се приберем от разходка, така че не се притеснявам за поглъщане. Този спрей е безопасен за използване и върху вашите дрехи и обувки и тези на децата ви. Като ако разхождате кучето си по полета или гори, по-добре винаги да сте с обувки и дълги чорапи, а не по сандали, защото кърлежите предпочитат животните, но и човекът ги привлича достатъчно, че да искат да го ухапят.

По възможност разхождайте кучетата си винаги на места, които са пръскани срещу кърлежи. Болестите пренасяни от кърлежи и комари са опасни не само за нашите четирикраки приятели, а и за нас и нашите деца. Използвайте препарати, препоръчани от вашия ветеринар, които са безопасни за вашия домашен любимец. Натуралните препарати осигуряват някаква защита, но тя не е достатъчна и не може да предпази животното ви от всички паразити.

Последни публикации