Ти си сноб, защото имаш родословно куче

Сноб

Много често чувам тази фраза: „А, вашите са родословни, така ли? То малко снобско е това.“ . И като го чуя изведнъж ми избива алергия към този човек, едно ситни червени пъпчици по лицето ми казват, че трябва незабавно да се отдалеча от него. Хората, които имат родословни кучета може би ме разбират, защото те са търсили развъдник, интересували са се от изследванията на родителите на кученцето им, може би са чакали да се роди кучило, въобще не е лека работа. Но защо на хората, които имат неродословни кучета им се вижда толкова снобарско, толкова аристократично?

Каква е идеята на породите? Нека помислим…в миналото, а и често в настоящето, дадена порода се използва с някаква цел. Дали ще е ловно куче, апортиращо, теглещо, овчарско, то тази порода е създадена с цел. Дори и декоративните кученца имат цел – да изглеждат точно по този начин. Когато ви кажа хъски, какво си представяте? Високо куче, с тънки крака, задължително със сини очи, едни хубави големи уши и завита на гърба опашка? Е, ако ви кажа, че това няма нищо общо с хъски? Веднага ще се обоснова: очите на хъскито могат да бъдат всякакъв цвят, включително различни; опашката не трябва да надвишава нивото на гърба, а в крайни случаи може да бъде сърповидна, без да докосва гърба(има причина и затова), ушите трябва да са много малки и хубаво окосмени, за да може в студа да не измръзват ( по-голяма площ се топли по-трудно). По стандарт хъскито е с височина 60 см максимум, при това за мъжко куче,а тези, които срещам в паркове са над 70 см.
И сега ще ме питате, е какво като нашето куче не изглежда като стандарта?

Еми тогава каква е идеята да казвате, че имате хъски, ако то не изглежда така, както са го селектирали хората досега? След 10 години съседско развъждане може да прилича и на Аляски маламут вече. Да не би да знаете генетичните предразположености на породата и да изследвате за тях? Защото за да получи дадено куче родословие, родителите му трябва да бъдат изследвани за точно определени, свързани с породата заболявания.

Не ме разбирайте погрешно, много уважавам хората, осиновили кученце! Но хайде ако искате дадена порода, погрижете се тя да бъде развивана правилно. Обичта несъмнено ще съществува с всяко куче, но здравето, външния вид и характера са изключително важни, за развиването на някоя порода и за в бъдеще.

Последни публикации