Магическата зона – стопанинът

Игра с кучето

И въпреки, че заглавието на статията звучи мистично и свръхестествено, то не е нужно да сте магьосник, за да накарате кучето Ви да си мисли, че около Вас съществува една страхотна магическа зона. Първо едно малко предупреждение – ако сте от хората, които не искат да дават наградки (храна, топка или друг стимул) на кучето си, то най-вероятно тази статия няма да Ви хареса. Обаче ако сте от хората като мен, на които всеки джоб в якето е леко мазен от кучешки наградки и където и да бръкнете, все ще се намери нещо за кучето – то това е Вашето място.

Магическата зона е може би една от любимите ми теми, защото в нея няма нищо негативно. Няма как кучето да сбърка, няма как стопанинът да сбърка (много), въобще всичко върви само на хубаво. И все пак да обясня какво представлява тя – това е един радиус около стопанина(около 2 метра), в който когато кучето влезе изведнъж „магически“ стопанинът се променя, започва да изсипва награди, започва да хвали кучето, да го гали и да се радва. Това е зоната, в която кучето се чувства като у дома си, само че навън. Много хора подценяват факта, че разстоянието не е най-добрият приятел на стопанина. Колкото по-далече е едно куче от стопанина си, толкова по-трудно се контролира то, а и в градски условия може да бъде опасно и за самото куче. Затова и нашата е цел е кучето ни да седи възможно най-близо до нас, като в същото време има свободата да се разхожда.

Има една грешка, която стопаните могат да допуснат. Това е когато кучето Ви Ви е изкарало извън нерви (често срещан феномен!) и се приближи към Вас. В този случай трябва да дишате дълбоко, да си повтаряте мантри „това е за добро“ и каквото друго Ви успокоява, да посегнете към джоба си, да извадите една вкусна, мазна наградка и да я предложите на четирикракия си любимец. Трябва да знаете, че ако в този момент се скарате на кучето, в неговата глава се отпечатва „Аз отивам  към него, а той ми се кара, сигурно правя нещо грешно. Ще гледам да не ходя близо до него повече…“. Трябва да се стараете точно към обратното. Колкото и интересно нещо да е правило кучето, когато се приближи към Вас магията да го завладее – наградки, похвали, игра и пак свобода. Така то ще разбере, че реално каквото и да прави, близо до Вас си е най-добре. Бъдете магьосници!

Последни публикации