Как да спрем кучешки бой

Този път ще направя превод на статия, написана от д-р Стенли Корен (Stanley Coren Ph.D., F.R.S.C.) – въпреки, че е най-добре познат на публиката с неговите бестселъри за кучета, Стенли Корен също така е уважаван учен и професор по Психология в Университета на Британска Колумбия. На мен лично много ми хареса:

Проблемът при кучешките боеве е, че хората които се опитват да разтърват кучетата не знаят как да се отнесат към проблема. Те действат прибързано и затова много често пострадват при намесата си. При опити за разтърваване на кучета от големи и здрави породи, могат да настъпят тежки травми, дори това да са кучета от принципно спокойните породи като Голден и Лабрадор ретривър. Ако се опитате да се намесите в кучешки бой, без да знаете какво правите, то тогава е силно вероятно да пострадате. Не беше и толкова отдавна, когато кралица Елизабет имаше няколко шева на ръката си от опит да разтърве бой между две от нейните коргита.

Когато разпитах няколко човека за това кой е начина да се прекъсне кучешкият бой, те ми отговориха, че това е да викаш „НЕ!“ към биещите се кучета, толкова силно, колкото можеш, да ги хванеш за каишките и да ги разделиш един от друг. Това даже беше препоръчано от един популярен ТВ водещ „експерт“. Също така това е най-лошото нещо, което можете да направите, и точно това поведение може да предизвика кучетата да ухапят хората. Крещенето към кучетата често предизвиква повече стрес и покачва нивата на възбуда, които са довели до боя, като това всъщност може да увеличи степента на агресия. Намесата в битката, особено поставянето на ръцете или тялото между кучетата, може да доведе до наранявания. Те често са дело на нашето собствено куче. Това е така, просто защото кучетата интерпретират битката като борба за оцеляване. Ако въобще Ви видят, те нямат да асимилират, че Вие сте техният обичан член на семейството, ами ще Ви възприемат като поредния нападател, който им излиза на пътя.

Първото нещо, което трябва да направите е да запазите спокойствие. Оценете ситуацията и „прочетете“ какво казват кучетата. Обобщено, можете да оставите силните кучешки боеве да се оправят сами. Ако кучетата ръмжат и се зъбят един на друг с цяло гърло (особено ако е включено и лаене в съраунда), това общо взето означава, че те се псуват един вид. Колкото по показен и шумен е спорът, толкова по-ненужна е Вашата намеса. В повечето случаи ако оставите кучетата да се оправят сами, най-вероятно те няма да се наранят един друг, или най-много ще си оставят малки наранявания около лицето, ушите и врата. Подобни спорове могат да продължат само минута от началото до края (въпреки, че Вашият собствен адреналин расте и може да Ви се стори много повече). След като кучетата прекъснат боя, най-често те се изтръскват и сдобряват, или просто отиват да видят какво друго се случва наоколо, сякаш нищо не е станало.

Сериозните кучешки боеве обикновено са тихи, или поне нападащият може да е тих, докато жертвата може да пищи. Само сериозните боеве може да изискват Вашата намеса. И точно в тези ситуации Вие се излагате на риск, така че помислете добре преди да действате.

Ако сте навън (в двора си), струята с вода от маркуч е най-ефективният начин да разсеете кучетата толкова, че да успеете да ги овладеете и контролирате. Ако сте вътре в къщата, кофа или голяма купа с вода също може да свърши работа, но е по-малко ефективно. И не се притеснявайте за бъркотията, много по-лесно е да чистите вода, от колкото кръв.

Не си губете времето да викате на кучетата. Това почти никога не работи. Истински силен звук, като звукът на сирена, може да доведе боя до застой, но повечето от нас рядко се разхождат насам натам, носейки сирена.

Някои треньори на кучета препоръчват пъхането на дъска или парче шперплат  между кучетата, но на мен това ми се вижда изключително трудно. Също така, освен ако кучетата не са решили да се сбият във Вашата лична работилница, от къде бихте намерили парче дърво?

Един метод на физическа интервенция, който работи, е използването на одеало или ако можете да жертвате яке или палто. Ако го хвърлите по посока на биещите се – и върху двамата работи най-добре, това ще потисне външните стимули и ще ограничи зрението на всеки от опонентите, като това ще охлади страстите. Също така дава физическа бариера и ограничение на движенията кучето, одеалото също така ще омекоти действието на зъбите върху кожата, докато хората се намесят, хващайки или премествайки опакованите бойци.

Ръчна количка с кучеНай-безопасният начин за прекъсване на кучешки бой изисква двама човека. Всеки човек хваща задните крака на кучето и след това го вдига като ръчна количка, така че само предните крака да останат на земята. (Ако е много крайна ситуацията, може да вдигнете кучето и за опашката, въпреки че това е по-несигурен начин и може да повреди опашката на кучето или пикучният му мехур). Сега и двамата трябва да дръпнете кучетата настрани. Изключително важно е да не пускате кучетата на този етап или боят ще бъде възстановен. Също е важно да започнете да се въртите в кръг или бавно да люлеете кучетата наляво-надясно, докато се придвижвате далече от другото куче. Запомнете, че метафорично Вие държите тигър за опашката и трябва да продължите да се движите, за да предотвратите кучето да се свие и да ухапе човека, който му държи краката. Когато се движите или въртите, кучето трябва да стъпва с предните крака непрекъснато или ще падне по нос. Ако бавно продължите да отстъпвате или да се въртите, то кучето не може да Ви навреди. Все пак, за да подсигурите, че боят няма да започне наново, когато пуснете кучетата, поне едно от тях трябва да бъде преместено в затворено пространство като стая, клетка или двор. Ако не направите това, то има голям шанс кучетата да се върнат към сбиването и да се опитат да нападнат човека, който им държи краката.

Ръчна количка с куче

Ако сте сам обаче, нещата са рисковани. Понякога едно от кучетата е виден нападател, а другото очевидно жертва. Тогава може да използвате метода на ръчната количка, който описах по-рано, върху нападателя и това да прекъсне боя, така че нападнатото куче да има време да избяга. Ако обаче не можете да видите изхода на сцената по този начин, Вашата цел все пак е да прекъснете боя без да бъдете наранени. Така, първо вземете повод (дори ако това означава да оставите боя да продължи, докато правите това). Кучетата най-вероятно ще бъдат захванати едно за друго, така че това ще Ви даде възможност да отидете и да завържете задните крака на кучето, което е отгоре. Може да направите това, като прекарате повода през дръжката му. Сега бавно се изтеглете назад докато влачите кучетата до някоя ограда или стабилен обект, на който да завържете повода. Вашата цел е ефективно да създадете упора за едно от кучетата. След като кучето е завързано стабилно може да се отдалечите и да хванете задните крака на другото куче (използвайки техниката на ръчната количка) и да го издърпате настрани от кучето, което вече е вързано. Запомнете да ходите назад или да се въртите в кръг, докато го влачите към друга стая или затворено пространство, преди да му отпуснете задните крака. След това се върнете към първото куче, отвържете го и го затворете отделно.

Не се опитвайте веднага да проверите кучетата за наранявания и травми – те са толкова превъзбудени, че в този момент може да се обърнат срещу вас, когато се доближите или опитате да ги пипнете. Изчакайте докато се успокоят (което Ви дава възможност и да седнете и да пийнете нещо алкохолно).

Запомнете, че разтърваването на сериозен кучешки бой може да бъде опасно. Също така запомнете, че повечето пъти кучетата ще излязат от боя без наранявания. Това означава, че ако стоите настрани, Вие също няма да имате такива.

Превод от английски: Светла Величкова
Източник: Psychology Today
Снимки: Светла Величкова

Последни публикации