Помощ! Кучето ми пишка вкъщи.

Кучето пишка вкъщи

Много често мои познати ми се обаждат след като са си взели малко кученце и ми казват, че то „все още върши онези работи вкъщи“. Определено има много голямо неразбирателство между собствениците на кученцата и пикочните им мехурчета. Ще се опитам накратко (дано да бъде кратко) да обясня основни грешки и подходи за приучаването на кучето да пишка и ака на определено място (или навън).
Вкъщи трябва да имате обозначено място, където кученцето да може да се изхожда и даже да бъде награждавано, когато го направи на определеното място. В днешно време (както казват бабите) е много лесно – има памперси 😀 (и за кучета и за деца). Това обикновено са пелени, с различни размери, които постилате на земята. Това трябва да е обособеното място за изхождане.

Грешки:
1. Една от най-честите грешки на стопаните е да си мислят, че кученце на 4-5 месеца е напълно способно да стиска цял ден (8-9 часа), докато някой се прибере от работа, за да го изведе. Кученцата имат капацитет на пикочния мехур около 45 минути, когато са на три седмици; около 75 минути, когато са осем седмици; около 90 минути на дванадесет седмици; и два часа, когато са на осемнадесет седмици (четири месеца и половина). Това са чисти физиологически възможности на кученцето.
2. Едно от най-ужасните неща, което беше доста разпространено като практика, е да се „бута муцуната на кучето в напишканото“. Когато чуя, че някой прави така с кученцето ми иде да му стисна ръката и да му кажа „браво, много хубаво опропастяваш кученцето, хвърляш обучението в тоалетната и пускаш водата даже“. Можете ли да си представите да ви затворят някъде 8 часа, без тоалетна, и да нямате избор освен да се изпишкате някъде, а след това, не стига че на вас ви е неприятно и срамно, някой да дойде и хубаво да ви се скара или набие!
3. Ядосвате се много, когато кученцето се изпишка на неправилно място. Еми тук важи правилото – Стопанинът винаги е виновен. От вас зависи къде и кога ще се изпишка кученцето(ще обясня по-долу), а ядосването и нервите пречат изключително много в обучението на всякакви животни. Един съвет от мен – купете си препарат специално за убиване на миризмата на урина. Има много добри такива, с които ще забравите, че кученцето е пишкало вкъщи.

Най-добрите подходи за приучаване на кучето на хигиенни навици:
1. Да познавате кога на кученцето му се ходи до тоалетна. Това е изключително лесно, а сега като знаете и горе долу интервалът, на който кученцето трябва да отиде до тоалетната, предсказването му става като детска игра. Най-често след сън кученцето трябва да уринира до 2-3 минутки; след интензивна игра; след като се напие с вода и още други, които вие ще забележите в процеса на опознаване на вашия любимец. Един съвет – много е трудно да следиш кученцето кога точно ще се събуди или кога точно ще избяга от играта, за да се изпишка, затова вместо да чакате нетърпеливо просто предизвикайте съдбата. Когато поспи 1 час и вече знаете, че скоро ще стане да пишка – събудете го вие и веднага го заведете на специализираното място за пишкане или навън (зависи от възраста).
Най-лесната рецепта е – извеждате го на всеки час, за да си спестите чистенето вкъщи.
2. Ако не можете да бъдете до малкото кученце на всеки час (все пак трябва да работим), хубаво е то да има някакво малко оградено място, специално за него, където също се намира и обособеното за пишкане място. Когато мястото е оградено, безопасно и не много голямо, обикновено кучетата сами избират да пишкат на най-далечното място от там, където спят. Така можете да прецените къде точно да поставите пелената. И когато се приберете от работа, в никакъв случай не му се карайте, че е свършило физиологичните си нужди, в противен случай рискувате всяко ваше прибиране да е свързано със стрес за кучето и страх от вас.
3. Всяко изхождане навън трябва да е свързано с награда! И това не означава изключително и само храна. Винаги наградата за кучето трябва да е съчетана и с „Брааавооооо, добро куче! Само така, виж колко е хубаво да пишкаш навън!“ и въобще, ако можете да изразявате емоция – печелите. Кучето не разбира думите, но емоцията, която ще му предадете е, че това е нещо страхотно. След време даже може кучето да чака с нетърпение с пълен пикочен мехур, само за да може да получи дадената наградка.
Важно е след като наградите послушника да го разходите поне още 5 минутки. Кучетата свързват събитията в главата си така, че ако всеки път след изхождане веднага се прибира, то ще започне да стиска повече, за да остане по-дълго навън. Не свързвайте изхождането с прибиране, ами даже обратното – след пишкане – още разходка.
4. Мързел. Мисля, че във всяка моя статия има специално място за тази добродетел. След като станете сутрин, искате да си направите кафенце, да прочетете новините в интернет, да отидете до тоалетната. НО НЕ! Когато имате малко кученце и искате да го научите на подходящите навици, забравете малко за себе си и се съобразете с неговите нужди. Когато се събудите, имайте подготвени дрехи за разходка и хоп – веднага навън. Приберете ли се от разходка ще имате цялото време да си измиете зъбите и да обърнете повече внимание на себе си. Също така важно е излизането навън да стане бързо, даже тичайки, защото ако се размотаваме повече даваме шанс на пикочното мехурче да избухне насред стълбите.

Едно малко заключние – изчакайте поне 8-9 месеца, преди да очаквате от кученцето да спре да уринира вкъщи. Очакванията са лошо нещо, защото ако не се изпълнят, ние се разочароваме. Дайте си време – и на вас и на любимеца ви.

Последни публикации