Домашен балсам за лапи

dog-paw-balm

Зимата. Един прекрасен сезон, който радва не само хората, особено много малките деца, но и повечето кучета. Моите кучета в момента, в който помиришат сняг забравят за всичките си проблеми (не че имат такива) и започват да се въргалят, да ядат снега, да се боричкат и да правят скоростни кръгчета – истинско щастие. Почти същото се случва и с децата, само че те са обути в дебели ботушки, непропускащи сняг и вода, и достатъчно топли, за да издържат игрите навън. А кучетата – те имат само своите лапи, с които ходят и лято, и зима, на дъжд и вятър, затова в екстремните условия на студ и жега трябва да полагаме малко повече грижа за тях, за да може да са им „удобни“ по всяко време.

През зимата лапите на кучетата са подложени на студ, сол и токсични химикали, които се разпръскват, за да не се хлъзгаме. Всичко това може да доведе до изсушаване, напукване, измръзване и дори химическо изгаряне на лапите на нашите любимци. За щастие има продукти, които предпазват лапите на кучетата от силното въздействие на химикалите и студа и в същото време ги подхранват.

След като използвах няколко готови продукта реших да опитам да направя домашен балсам за лапите на кучетата ми, като така знам точно какви съставки има вътре и с какъв произход са. Резултатът е подхранващ крем, чиито продукти са абсолютно безопасни и за поглъщане от кучетата, ако си ближат лапите и изключително лесен за приготвяне.

Необходимите продукти:

 • Зехтин – 5 супени лъжици
 • Кокосово масло – 5 супени лъжици
 • Масло от карите – 5 супени лъжици
 • Пчелен восък – 3 супени лъжици
 • Витамин Е – 2 чаени лъжички
 • Две алуминиеви кутии (голям диаметър и 100мл вместимост)
Продукти за домашен балсам за лапи

Начин на приготвяне:

Тъй като продуктите трябва да се приготвят на водна баня, а пък повечето от тях са мазни и щяха да направят трудно измиването на съда, в който ги приготвям, реших да използвам тенджерка с вода, а в нея бурканче (от лютеница разбира се!), в което смесих продуктите. Първо водата, заедно с бурканчето вътре се слагат на котлона да загреят на слаб огън, водата не трябва да завира.

Първо сложих пчелният восък да се разтопи, а когато той стана в течно състояние добавих и другите продукти. Използвах клечка (откраднах я от някаква детска играчка), с която разбърквах сместа, като може да използвате и клечка за шишчета. Бърках докато сместа стана хомогенна, като това около половин час (аз очаквах да стане малко по-бързо).

всички продукти на водна баня

След като всичко беше готово изсипах сместа в алуминиевите кутийки и оставих да изстине и да се втвърди. След това използването му става изключително лесно, като директно пъхам лапичката на кучето в кутийката.

Няколко съвета за поддържане на кучешките лапички:

 • Изчиствайте излишната козина по лапите на кучетата.
 • При по-малките кученца може да използвате и обувки за лапички
 • Мажете с балсам преди разходка за предпазване и след разходка за подхранване
 • Винаги мийте лапите на кучетата след разходка, за да не ближат лапите си, тъй като по тях може да са останали сол или токсични елементи
 • Ако кучетата не са с много дебела козина следете за знаци за хипотермия и измръзване – забавени движения, треперене, неспокойно поведение
 • През лятото също мажете с балсам, когато се разхождате по асфалт, защото асфалта задържа топлината и на кучетата със сигурност им е неприятно да ходят по гореща повърхност, дори да е за кратко.

Последни публикации