Спешно извикване на кучето

dog-emergency-recall

Много се чудих как точно да озаглавя тази статия, дали спешна команда, повикване по спешност, спешно извикване или аварийна команда. Всички тези изрази може би не могат с точност да предадат значението на тази гласова команда, затова ще обясня какво точно е това „същество“. Това е дума, която кучето свързва с идването при вас ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН СЛУЧАЙ, независимо какво завладяващо нещо се е появило пред муцунката му. Това е едно от най-важните неща, на които може да научите кучето си.

Куче, което знае командата „ела“, най-вероятно ще дойде в повечето случаи, в които го викате, но все пак може да се случи да ви игнорира, ако дейността му в момента е изключително интересна. Макар че е супер досадно, когато кучето Ви седи на два метра от Вас и отказва да дойде, когато вече закъснявате за работа… (познато на всички нали?), има и моменти, когато е опасно да Ви игнорира – например когато се готви да пресече пътя на движеща се кола. Подобни ситуации налагат съществуването на команда, която да означава „спешно ВЕДНАГА ела“.

Използвайте кратка, ясна и съвсем различна гласова команда

Тази думичка ще е специална за кучето. Тя ще означава, че то веднага ще получи нещо ужасно вкусно! И винаги ще го получи! Затова думичката, която ще изберете, за да извикате кучето си, трябва да е уникална, да не прилича на никоя друга команда (включително и името на кучето) и за предпочитане е да е кратка, защото ако трябва бързо да изговорите чичковитечервенотиквеничета най-вероятно кучето вече ще е направило нежеланото поведение. Лично аз, дори без да размишлявам много над това, съм си избрала думата „НА“ – като едно леко жаргонно „заповядай“. Когато кажа „НА“ – кучетата ми скачат от сън, спират да се борят, спират дори да се радват на някой познат.

Какви наградки да използваме?

Много важно е да използвате награди, които не са ежедневни за кучето – нещо изключително вкусно, което да бъде оценено високо от него. Ако по принцип давате на любимеца си порцията гранулирана храна като награди, то когато казвате тази команда дайте пилешко филе, дробчета или сърчица. Реално най-важното е кучето да „обожава“ тази храна, като при моите мога да използвам и ябълки (един от любимите им плодове). Важно е да познавате добре Вашето куче, за да знаете какво харесва то.

Как да научим кучето на тази команда?

Трябва да започнете със съвсем малки стъпки – първо когато кучето е спокойно, вкъщи, където няма какво да отклони вниманието му. Първият път, в който кажете думичката, която сте си избрали, трябва да бъдете близо до кучето и ако случайно то не се обърне от вас да можете да му подадете наградката под носа. Кажете командата с весел, щастлив тон, плеснете с ръце по краката си или издайте звук тип целувка (ако някой има идея как се казва този звук да ми пише!), така че кучето да бъде „запленено“ от Вас. Повторете го 2-3 пъти през деня (всеки ден) и може би след седмица или две, кучето вече ще реагира на думичката и веднага ще се обръща (или идва). Когато видите, че кучето всеки път реагира на командата вкъщи, може да започнете да я „тренирате“ и навън. Първоначално трябва да бъдете на място без разсейващи фактори и малко по малко да тренирате в по-динамична среда, като се стараете фокуса на кучето да е върху Вас.
Щом кучето идва всеки път при изричането на командата – то тогава знаете, че то я е научило.

ДЖАКПОТ!

Накарайте кучето да си мисли, че е ударило джакпота! Когато дойде при Вас, след изричането на командата – не му давайте една или две наградки, дайте му поне 10-20 една след друга. Да остане в съзнанието му, че това е нещо уникално и не се случва често! Точно затова и след като кучето я научи трябва да я тренирате рядко, единствено, когато сте подготвени със специални награди. Не позволявайте на кучето да свърже командата с някое неприятно за него последствие – прибиране вкъщи, връзване на повод, мъмрене и т.н., винаги когато го извиквате и му дадете наградите, го оставете да се върне към дейността, която е правило преди това. Хем получава награди, хем може да продължи да си играе – чист Джакпот!

Използване по спешност

За да сте сигурни, че Вашето куче знае, че това е команда, при която то задължително трябва да дойде, трябва да я тренирате в различни ситуации, да носите специални награди, да пускате кучето след това да прави каквото иска и да я използвате рядко. Знам, че е съблазнително да я използвате, когато закъснявате за работа и искате да вържете кучето, но се въздръжте. Важно е думичката да остане запазена марка за позитивен отзив и много възнаграждение. Да бъде само за спешни случаи, когато животът на кучето може да е в опасност, а не за ежедневно ползване.

Снимката на корицата беше любезно предоставена от The dog shows gallery

Последни публикации