Хранителни добавки за кучета

Добавки за кучета

В близкия месец ми се струпаха много познати/приятели/приятели на познати да ми се обаждат или пишат във фейсбук с въпроси за тяхното кученце. Аз, разбира се, винаги откликвам на позива и помагам, доколкото мога. Този път няма да пиша за обучението или психологията на кучетата, ами за това как да помогнем на кученцата да пораснат здрави и красиви.

 1. Митът за калция
  Слагам го на първо място, защото това е много голям проблем, който може да доведе и до лоши последствия. В миналото (преди около 10 години) всички ветеринарни лекари предписваха калций за средните и големи породи кучета, като превантивна мярка срещу рахит. И не ме разбирайте погрешно, калция (както и фосфора и витамин Д3) са изключително важни за подпомагане на растежа на кучето, само че хиперкалциемията води до много по-сериозни последствия, от колкото недостига му. Ако кучето има балансирано хранене (независимо купено, готвено или сурово), то недостиг на калций е почти невъзможен. Ако се съмнявате, че кучето Ви има проблем с костите, можете да изследвате нивата на калций и фосфор във всеки ветеринарен кабинет. Чак след като излязат резултатите и след задължителна консултация с ветеринар може да се наложи лечение. Страничните ефекти от излишния калций в организма са: гадене, повръщане, проблемен стомах, камъни в бъбреците и бъбречна недостатъчност.  След дни, седмици и месеци, ако нивата на калций се натрупват може да се стигне и до хиперкалциемия.
 2. Добавки за стави и хрущяли
  Добавките за стави и хрущяли са много важни за кучетата от средните, големите и гигантски породи, за кучетата с много голяма физическа активност и за кучета от породи, за които се знае, че ставите са проблема зона. Кучетата от малките породи нямат проблемите, които спохождат по-големите породи, затова и не е нужно да им се дават. Добавките може да започнат да се дават още от 3-4 месечна възраст. До израстването на тялото, около 2 годишна възраст аз давам на моите кучета почти непрекъснато (давам два месеца, прекъсвам един) добавки за стави, като гледам след това поне два пъти годишно да давам поне един месец. Те не само, че подпомагат правилното израстване, но също така намаляват риска от артрит в по-късна възраст. Няма значение от производителя, но това, на което трябва да обърнете внимание е съдържанието – трябва да съдъжат глюкозамин, хондроитин сулфат и метил сулфонил метан (MSM), които спомагат за изграждането и възстановяването на хрущялите. Това са само основните съставки, като в различните видове има и много други подпомагащи връзките и ставите вещества. Единствено от вас зависи да си изберете някоя.
  За кучетата с по-лека обща маса или по-малки натоварвания маслото от сьомга, с високо съдържание на Омега 3 мастни киселини, може да е напълно достатъчно за здрави стави и хрущяли.
  Малко ще се отклоня от темата – до година и половина кучетата от по-големите породи не трябва да се впрягат да дърпат тежко, не трябва да се водят на много дълги преходи, не трябва да прескачат високи препятствия и да скачат от високо. Ставите трябва да се пазят, за да може кучето да живее живот без болка, когато е по-възрастно.
  Примерни продукти, които ги има на Българския пазар:

  Canhydrox GAG

  Canhydrox GAG

  The mobility blend

  The mobility blend

  Yumove

  Yumove

  Opti Joint

  Opti Joint

  Vetexpert Arthrovet HA Complex

  Vetexpert Arthrovet HA Complex

  Dr.Clauders Mobil Pro

 3. Добавки за козина
  Кой не обича козината на кучето му да е блестяща и здрава? Независимо дали имате дългокосместо или късокосместо куче (нещата стоят различно при голите кучета) добавките за кожа и козина могат само да подпомогнат кучето в периодите на линеене, при кожни проблеми или при подготовката за изложби. Обикновено кучетата линеят (сменят козината) пролетта и есента. Балансираната храна е изключително важна за поддържането на хубава и здрава козина, но през тези стресови периоди на падане на козина, аз силно препоръчвам да подпомогнете кучето с добавки. Биотин или олио от дива сьомга са едни от най-честия избор на стопаните.
  Примерни продукти, които ги има на Българския пазар:

  essential-the-omega-3-oil

  Омега 3 олио

  Биотин Форте

  Биотин Форте

  Fell O.K.

  Fell O.K.

  Yumega Show dog

  Yumega Show dog

  Dermoscent Keravita

  Dermoscent Keravita

  Opti coat

  Opti coat

  Megaderm

  Megaderm

 4. Бирена мая
  Тя е богата на витамини от Б групата (B1, B2, B3, B5, B6, B7, and B9) и антиоксиданти. Бирената мая съдейства за правилното функциониране на черния дроб, очите, подпомага здрава кожа и козина, както при кучетата, така и при хората. Един допълнителен плюс е, че високите нива на витамин Б могат да намалят тревожност и притеснение в кучето. Тя също така има високи нива на селен, калий, хром, желязо, цинк и магнезий. Тези минерали са важни за фукнционирането на много органи, както и за общото здраве. С бирената мая трябва обаче да се внимава при големите кучета, защото нужното количество за дадените килограми може да създаде дискомфорт на стомаха. Може да бъде алерген и при първото даване трябва да наблюдавате кучето за реакция. Бирената мая съдържа около 260 килокалории на 100 грама, което е много и трябва да се внимава с използването ѝ, за да не се стигне до затлъстяване.
  Примерни продукти, които ги има на Българския пазар:

  Бирена мая

  Бирена мая

  Бирена мая с бъз

  Бирена мая с бъз

  Бирена мая

  Бирена мая

   

   

   

   

   

   

 5. Пребиотици с пробиотици
  Също като при хората, много голяма част от имунната система на кучето минава през червата. Червата са най-големи имунен орган, около 70% от всички имунни клетки. Затова да поддържаме оптимално функционирането му е от изключителна важност за здравото, активно и щастливо куче. Даването на здрави бактерии на Вашето куче може да повлияе положително на стомашно-чревните заболявания, затлъстяването, чернодробните заболявания и психичните разстройства и поведението. Ежедневната пробиотична добавка може да осигури някои допълнителни ползи за кучетата, като по-добър външен вид на кожата и козината, намаляване на газа, подобрено дишане, намаляване на алергичните симптоми, намаляване на свързаните с дрожди заболявания и подпомагане регулирането на функцията на червата. Пробиотици трябва да се дават при смяна на храната, при премането на лекарства, при повръщане/диария, аз давам и няколко дни преди и след хапчетата за вътрешно обезпаразитяване.
  Примерни продукти, които ги има на Българския пазар:

  Opti Digest

  Opti Digest

  Candioli Florentero

  Candioli Florentero

  Vital Energy

  Vital Energy

   

   

 6. Кокосово масло
  Няма да повярвате колко полезно е както за хората, така и за кучетата кокосовото масло. То регулира инсулина, понижава шансовете и подпомага контролирането на диабета; много е полезно за кожата и козината; намалява риска от алергични реакции; може да се използва за чистене на зъбите на кучето. Много често се използва при наранени лапи, сух нос, или рани, които трябва да бъдат дезинфектирани. Кокосовото масло има антибактериални, антигъбични и антивирусни свойства; спомага за проблеми с храносмилателната сисема; спомага за балансирането на щитовидната жлеза. Също така е доказано, че има свойствата да отблъсква паразити. И ако всичко това звучи прекрасно, нека да добавя, че го има в почти всяка голяма верига и със сигрност във всички био магазини, което го прави много достъпно.

Горните добавки могат да се дават на здрави кучета, без други проблеми. Но имайте предвид, че има много видове добавки, които повишават качеството на живот на кучетата с леки проблеми, като ветеринарният Ви лекар трябва да Ви запознае с тях, в зависимост от проблема. Ние всички искаме кучето ни да расте здраво, щастливо, послушно и обичано!

Последни публикации