Как да регистрирам куче в София?

регистриране на куче

Тъй като наскоро ми се наложи да обясня няколко пъти как и защо трябва да се регистрира куче, реших направо да го сглобя в една статия, която може да е от полза и на други хора, чудейки се какви документи трябва да носят със себе си и къде да отидат.

Когато си вземете кученце, първите дни емоциите са много! Нов член на семейството, нови навици за всички, много любов и много емоции, покрай които обаче често може да забравите, че трябва да регистрирате кученцето си в данъчната служба(по постоянен адрес). Законът в България, относно регистрирането на кучета, гласи „Всеки собственик на куче – домашен любимец над 4-месечна възраст или в тримесечен срок от неговото придобиване над тази възраст го декларира в данъчната служба към съответния район, независимо дали същото е освободено от дължимия данък, съгласно чл. 175 на ЗВД „.

Адресът на данъчната служба към Вашия район може да видите тук. Данъкът на година в Столична община е 24 лв, а ако кучето е кастрирано то не подлежи на данък, но пък регистрацията остава задължителна. Удостоверението за платен данък, заедно с паспорта на кучето са нужни, ако Ви направят проверка в някой парк. Ако случайно обаче сте забравили да регистрирате своето куче глобата е от 20лв до 200лв, така че е по-добре да направите регистрацията още първите дни след взимането на кученцето, за да не забравите.

Регистрацията на куче обикновено отнема около 10 минути. И двата пъти, в които съм регистрирала кучетата ми нямаше опашки и служителите бяха доста отзивчиви, та целият процес беше бърз и безпроблемен.

Необходимите документи, за да отидете в данъчното са:

  • ветеринарномедицински паспорт, в който са попълнени данните на кучето, номера на чипа и нужните ваксини + ваксината за бяс
  • микрочип – от 2012 година е задължително всяко куче над 4 месеца да има поставен идентификационен микрочип. Ако то няма такъв е задължително в 7 дневен срок собственикът да му постави такъв (глобата след това е 200 лв)
  • копие на страницата от паспорта с данните на кучето (първите две странички обикновено) и страницата с номера на чипа (аз си бях направила и копие от страницата с ваксината за бяс, но нея не я поискаха)
  • личната карта на собственика
  • декларация за притежаване на куче, която се взима на място от данъчната служба и се попълва на място, която прилагам отдолу, за да видите какво трябва да попълните

След като предадете документите ще получите входящ номер и може да отидете на касите за плащане на данъци, за да заплатите данъка на Вашето куче и да получите квитанцията за платен данък на куче. Тъй като тази квитанция и паспорта са задължителни за представяне при проверка (а пък аз съм от тези хора, които мислят за много неща едновременно и често забравям доста от тях), аз съм си снимала страниците на паспортите на моите кучета и квитанцията за платен данък. Тези снимки съм си ги качила в специална папка на телефона, та ако се срещнем с проверяващите съм сигурна, че имам как да покажа документите на моите кучета (освен ако не съм си забравила и телефона 😀 ).

P.S. Ако имате регистриран развъдник към БРФК или друга българска или чуждестранна киноложка организация, то тогава Вашите кучета не подлежат на данък. Тъй като доста от служителите в данъчното не знаят точно защо, може да им покажете листчето, с номера и регистрацията на развъдник, както и ето този закон – Допълнение към регистрирането на кучета.

Последни публикации