Опасните батерии

Батерии

Във всеки дом могат да се срещнат всякакви видове батерии – дали ще бъдат тип копче, дали най-често използваните АА и ААА или пък големите D. Всяко дистанционно за телевизор, датчик за дим, стенен часовник, коледни и детски играчки, а вече доста често и в кучешките играчки, има поне по една-две батерия. Толкова сме свикнали с тях, че не им обръщаме никакво внимание, до момента, в който кучето ни реши да изгризе дистанционното за телевизора или детето ни реши, че батерията от играчката е бонбон и го изяде. И тогава започваме да се чудим дали са опасни и каква реакция може да има към тях.

Повечето батерии съдържат калиев хидроксид,който значително увеличава живота на една батерия и също така намалява корозията. Тези батерии обикновено се наричат алкални. Калиевият хидроксид обаче е корозивен агент, който причинява язви и изгаряния в устната кухина, особено на езика, хранопровода и кожата.

Кучетата са най-често засегнати, защото те не само поглъщат батериите, но и пробиват корпуса им. Ако батерията бъде сдъвкана на парчета течността бъде погълната, или ако корпусът на батерията е спукан, позволявайки на течността да изтече, могат да настъпят сериозни изгаряния в устата и хранопровода. Ако течността изтече върху кожата, могат да настъпят дермални изгаряния.

Ако кучето е поглълнало от течността на батерията, то най-вероятно ако отворите устата му ще има черни петна по езика и устните или силно зачервени и разранени участъци. При по-дълъг период от време кожата може да стане бледосива, чийто цвят се дължи на мъртва кожа. Външните признаци са много вяло поведение, обилно повръщане, скимтене и търсене на усамотение. Доста от кучетата погълнали батерии веднага спират да ядат, заради язвите по хранопровода, но има и такива, които продължават да ядат, но много бавно и внимателно. Първите симптоми могат да се появят до 12 часа.

 

При поглъщане на батерия, важно е да знаете какъв вид е била батерията и дали е била цяла. Ако случайно Ви липсва някоя батерия и не можете да я намерите, а е била на достъпно място за кучето (или дете), по-добре да се направи една рентгенова снимка, за да се уточни дали части от батерия или цяла такава се намират в храносмилателния тракт. И тук не случайно казах и дете – батериите са изключително опасни както за кучетата,така и за хората, да не говорим за малките деца!

Дори да сте сигурни, че кучето е погълнало батерия, не трябва да предизвиквате повръщане, защото ако кучето е спукало корпуса на батерията и корозивния флуид попадне отново в трахеята, то това може да нанесе много по-големи увреждания на тъканите, от колкото до преди това. Ако части от батерията се намират в стомаха се налага операция, за да се извадят и да се предотврати изтичането на течността. Лечението е много бавно и изисква силни антибиотици, пробиотици, обезболяващи и специална диета.

В 21 век няма как да отстраним използването на батерии в ежедневието ни, но поне можем да се опитаме децата и кучетата ни да нямат достъп до тях. Вдигнете дистанционното на телевизора на високо, не оставяйте часовници с батерии на лесно достъпно място, а ако кучето Ви обича да разкъва играчки, то никога не му давайте играчка с батерия, когато не го наблюдавате. Имайте предвид, че всички топки, които светят (освен флуоресцентните) имат батерии вътре и много от топките са с много тънка външна структура, която лесно може да бъде разкъсана от здравите кучешки зъби. Винаги трябва да подсигурим място, недостъпно за дете и куче, за батериите, препаратите за почистване, малки обекти, които лесно могат да бъдат погълнати и всички домакински принадлежности, които могат да бъдат опасни.

 

 

Последни публикации