Какво е BARF?

Raw dog food

Лесният и бърз отговор е – Bones and Raw Feeding (или още Biologically Appropriate Raw Food). Напоследък е все по-полулярен и известен начин на хранене(диета) на кучета, но може би не всеки знае какво точно означава. Какво всъщност представлява суровото хранене и защо много от собствениците го предпочитат пред обработената гранулирана храна, това ще се опитам да обясня тук.

За да се достигне до оптимално здраве, животните (включително и хората), трябва да консумират храните, за които са създадени – за предпочитане цели, свежи и неподправени, или накратко видово-подходящо хранене. Например тревопасните животни трябва да ядат растителност за оптимално здраве, месоядните трябва да ядат прясна цяла плячка (по възможност), а всеядните да ядат и месо и растителни продукти.

Месоядните домашни любимци (котки, кучета) не са еволюирали в насоката да храносмилат и усвояват храни като царевица, пшеница, ориз или картофи (a това са храни, които повечето производители на храна за домашни любимци използват като основни съставки в своите формули). За щастие кучетата и котките са изключително устойчиви същества – не само че не умират веднага след консумирането на биологично неподходящите за тях храни, но често отнема години, преди някакви физически симптоми, възникващи от живота на хранене с погрешните храни, да станат забележими.

Към края на 80те години на 20 век малка група ветеринари от Сидни, начело с др. Иън Билингхърст са достигнали до очевидната истина: месоядните домашни животни (кучета, котки и порове) се нуждаят от диета, близка до тази на техните диви братовчеди вълците – цели трупове или сурови кости, покрити с месо. До тази идея се стига основно заради високия брой на заболели кучета от нови болести и разликата между суровоядящи и такива на гранулирана храна. Голям брой от собствениците на кучета започват да хранят със сурово место едва след като кучетата се разболяват, проявяват алергии и имат лошо общо състояние. Както всички знаем стомашно-чревния тракт е най-големият имунен орган и при животните и при човека, затова е много важно качеството и вида на храната, която се обработва от него. Кучетата, също както вълците, имат къс стомашен тракт, специално за обработката на сурово месо. Aко погледнем анатомията и физиологията на кучетата, ще видим, че те са създадени да ядат месо –  от късото черво до мощните челюстни кости, до зъбите, предназначени за късане и раздробяване на месо. Точно като на вълците, можем да видим, че челюстта на кучето върви само в една посока – нагоре и надолу, за разлика от тревопасните животни, чиято челюст се движи настрани, за да смаже растителността. Като всеядни – нашите челюсти могат да направят и двете. Кучетата и вълците също така не произвеждат храносмилателният ензим амилаза в слюнката си, който спомага за разграждането на въглехидратите. Това е друга разлика между хищници, тревопасни и всеядни – за месоядните животни бремето на обработването на въглехидратите се поставя изцяло върху панкреаса. Ето защо диетата на кучето, точно като вълка, трябва да е пълна с бързо смилаеми хранителни вещества, като тези в суровото месо. Точно затова кучетата, като месоядни, би трябвало да ядат сурово месо, защото през вековете не е имало кой да свари заека на вълка или да опече пилето за лисицата, също както те никога не са яли варен ориз, царевица или други преработени зърнени култури. Важно е да разберем, че кучетата и вълците действително се борят да смилат зърнените култури.

Когато се говори за сурова диета, то трябва да имате предвид, че диетата не включва само месо. Най-често използваната формула за сурова диета е 80% месо, 10% кости, 10% вътрешности + допълнения. Целта на суровото хранене не е диетата да бъде балансирана всеки ден, ами да бъде балансирана в определен период от време. Някой ден животното може да бъде само на големи кости, за почистване на зъбите и аналната жлеза, на следващия ден само месо и зеленчуци, на третия риба и т.н. Ако искате да знаете кои плодове и зеленчуци могат и Не могат да ядат кучетата – вижте тази статия. Аз лично давам и добавки на моите кучета – кокосово масло, куркума, хондроитин и глюкозамин, олио от сьомга и други, като съм описала основните тук.

Количеството сурова храна, която се дава на възрастно здраво куче е между 2-3% от телесното му тегло. Като това е място, от което може да започнете, защото всяко куче има различни нива на активност, метаболизъм и нужди. Пример: 30кг куче трябва да яде около 750 грама на ден. При моите кучета започнах с 750грама, но за няколко седмици видях, че започват да напълняват и намалих грамажа. През лятото, когато разходките са много по-дълги и изпълнени с активност, имат нуда от малко повече храна. При суровата диета е хубаво да има дни на гладуване – примерно веднъж в седмицата, същото е доказано, че има благоприятен ефект и върху хората. Това важи само за здрави, възрастни кучета. Малките кученца, бременните кучки и старите кучета имат различни нужди, при което трябва да се съветвате със специалист диетолог или ветеринар, за да може да се нагласи нужното количество храна.

В момента съществуват два варианта за сурово хранене – цели месни кости и смлени кости+месо. Различните хора предпочитат различни варианти, като при смляната храна може да се загуби ефекта от почистване на зъбите и аналната жлеза, както и психологическото удоволствие на кучето да гризе кокал. Но вторият вариант може да бъде по-удобен за собствениците, тъй като има компании, които предлагат замразени храни, съдържащи всичко на едно място и спестява време. Ако изберете варианта със сурови несмлени кости трябва да имате предвид НИКОГА да не давате сварени кости – варените кости са крехки и се разцепват, бъдейки сериозна опасност за здравето на кучето. Това е едно от най-важните правила на суровото хранене!

Голям въпрос на много собственици е дали е безопасно за кучетата им, да бъдат хранени със сурово месо. Да, може да има паразити в суровото месо (както и в гранулираната храна), но ако взимате месни кости и трупове от места, които произвежда храна, годна за консумация от човека, паразитният фактор е незначителен. Стомашно чревния тракт се справя без проблем с голям брой паразити, ако кучето е здраво. Но най-общо казано, ако кучето има здрава имунна система, то може да се справи с паразитите, преди да имат дори възможност да се установят. Паразитите много мразят здавите приемници. Замразяването на месото помага за убиването на много паразити (като паразита в сьомгата, който може да бъде смъртоносен). Препоръчва се месото да бъде дълбоко замразено най-малко 24 часа преди хранене за салмониди и месо, закупено от човешки магазин, и един месец за дивеч.

Неща, с които трябва да внимавате при суровото хранене:

  • Суровото месо може да съдържа бактерии, с които кучетата се справят без проблем, но могат да бъдат опасни за хората. Важно е да имате хигиенни навици – да миете ръцете си със сапун, мястото, където кучето е яло, също. Хигиената трябва да е същата, както при готвенето на пиле вкъщи – винаги след това миете ръцете си, плота и ножа, нали? Също така не трябва да пропускате и даването на хапчета за вътрешно обезпаразитяване на кучетата си, особено ако живеят в постоянна близост до вас.
  • Същесвува риск от задавяне с кости, дори само сурови, затова кучетата трябва да бъдат наблюдавани, когато ядат кокали. Също така прекалено големите и здрави кокали (примерно телешки бедрени) могат да причинят счупване на зъб.
  • Кучето трябва винаги да има достъп до прясна вода. Всеки ден сменяйте водата на кучето си и мийте купичката му, а не доливайте.
  • Риск за здравето на кучето съществува при небалансирана диета. Диетата трябва да е съобразена с нуждите на кучето, да бъде балансирана и обсъдена с диетолог.

Лично при моите кучета (две австралийски овчарки) забелязах следните промени:

  • Изпражненията им са учудващо малко и твърди – докато преди не бях сигурна дали едно пликче ще ми стигне за акото на единия, сега събирам с едно пликче и на двамата и остава още място. Твърдото и малко като количество изпражнение е показател за добро усвояване на храната.
  • Кучетата ми пият много по-малко вода. И въпреки, че е изключително важно винаги да имат достъп до прясна! вода, забелязах, че след ядене не отиват веднага да изпият цялата купичка, както правиха при храненето с гранулирана храна. Сега пият доста по-рядко и по-спокойно.
  • Станаха по-енергични, което обаче не съм сигурна дали се дължи изцяло на храната или е в плюс и фактът, че времето изведнъж захладня и дойде есента.
  • Козината им започна да стои повече върху тялото им, отколкото в торбичката на прахосмукачката и пода ми. Разбира се, през цялото време има косми по пода, просто количеството намаля значително.
  • Няма нито веднъж физиономия на негодуване, когато им сервирам храната, няма нито една купичка, оставена пълна, няма нито една троха по пода или в купичките, след ядене. Емоционално съм сигурна, че им доставя много голямо удоволствие да ядат такъв тип храна.

Звучи логично, че когато едно куче бъде храненео с диета, подходяща точно за неговдия вид (диетата, чрез която кучетата и техните предци са живели от хиляди години) има по-голяма вероятност то да се наслаждава на дълъг и здравословен живот, защото яде точно това, което е предназначено да яде. А на нас, собствениците, се пада честта да им предоставим точната храна и да ги правим щастливи, така както те нас!

Ако и Вие сте като мен и не вярвате на всеки, искате да направите по-детайлно търсене или просто се интересувате по-задълбочено от тази материя може да прегледате следните ветеринари, диетолози и развъчици:

Последни публикации