Игра с кучето

Магическата зона – стопанинът

И въпреки, че заглавието на статията звучи мистично и свръхестествено, то не е нужно да сте магьосник, за да накарате кучето Ви да си мисли, че около Вас съществува една страхотна магическа зона. Първо едно малко предупреждение – ако сте от хората, които не искат да дават наградки (храна, топка или друг стимул) на кучето си, то най-вероятно тази статия няма да Ви хареса. Обаче ако сте от хората като мен, на които всеки джоб в якето е леко мазен от кучешки наградки и където и да бръкнете, все ще се намери нещо за кучето – то това е Вашето място.

Магическата зона е може би една от любимите ми теми, защото в нея няма нищо негативно. Няма как кучето да сбърка, няма как стопанинът да сбърка (много), въобще всичко върви само на хубаво. И все пак да обясня какво представлява тя – това е един радиус около стопанина(около 2 метра), в който когато кучето влезе изведнъж „магически“ стопанинът се променя, започва да изсипва награди, започва да хвали кучето, да го гали и да се радва. Това е зоната, в която кучето се чувства като у дома си, само че навън. Много хора подценяват факта, че разстоянието не е най-добрият приятел на стопанина. Колкото по-далече е едно куче от стопанина си, толкова по-трудно се контролира то, а и в градски условия може да бъде опасно и за самото куче. Затова и нашата е цел е кучето ни да седи възможно най-близо до нас, като в същото време има свободата да се разхожда.

Има една грешка, която стопаните могат да допуснат. Това е когато кучето Ви Ви е изкарало извън нерви (често срещан феномен!) и се приближи към Вас. В този случай трябва да дишате дълбоко, да си повтаряте мантри „това е за добро“ и каквото друго Ви успокоява, да посегнете към джоба си, да извадите една вкусна, мазна наградка и да я предложите на четирикракия си любимец. Трябва да знаете, че ако в този момент се скарате на кучето, в неговата глава се отпечатва „Аз отивам  към него, а той ми се кара, сигурно правя нещо грешно. Ще гледам да не ходя близо до него повече…“. Трябва да се стараете точно към обратното. Колкото и интересно нещо да е правило кучето, когато се приближи към Вас магията да го завладее – наградки, похвали, игра и пак свобода. Така то ще разбере, че реално каквото и да прави, близо до Вас си е най-добре. Бъдете магьосници!

Батерии

Опасните батерии

Във всеки дом могат да се срещнат всякакви видове батерии – дали ще бъдат тип копче, дали най-често използваните АА и ААА или пък големите D. Всяко дистанционно за телевизор, датчик за дим, стенен часовник, коледни и детски играчки, а вече доста често и в кучешките играчки, има поне по една-две батерия. Толкова сме свикнали с тях, че не им обръщаме никакво внимание, до момента, в който кучето ни реши да изгризе дистанционното за телевизора или детето ни реши, че батерията от играчката е бонбон и го изяде. И тогава започваме да се чудим дали са опасни и каква реакция може да има към тях.

(още…)

Raw dog food

Какво е BARF?

Лесният и бърз отговор е – Bones and Raw Feeding (или още Biologically Appropriate Raw Food). Напоследък е все по-полулярен и известен начин на хранене(диета) на кучета, но може би не всеки знае какво точно означава. Какво всъщност представлява суровото хранене и защо много от собствениците го предпочитат пред обработената гранулирана храна, това ще се опитам да обясня тук.

За да се достигне до оптимално здраве, животните (включително и хората), трябва да консумират храните, за които са създадени – за предпочитане цели, свежи и неподправени, или накратко видово-подходящо хранене. Например тревопасните животни трябва да ядат растителност за оптимално здраве, месоядните трябва да ядат прясна цяла плячка (по възможност), а всеядните да ядат и месо и растителни продукти.

(още…)

Плодове и зеленчуци

Плодове и зеленчуци за кучета

Доста често в нашата къща „случайно“ пада някоя краставичка, морковче или ябълка и в секундата, в която се чуе сблъсъка на предмета със земята се чуват и странни звуци от набиране по паркета, душене, премляскване и преглъщане… И всичко това се случва за секунди. Мога да призная, че това ми е любимата марка прахосмукачка – Кучесмук. Когато кучетата живеят с нас и са основна част от семейството ни, често споделяме с тях и храна от нашата маса. Има много плодове и зеленчуци, които са полезни за кучетата, но също така има вредни и токсични и е важно да знаем кои са те.

(още…)

Малко кученце

Искате кученце?

Виждали сте онези картинки, които обикалят интернет, разделени на две и в едната част пише „Какво очакваме“, а в другата част „Какво се случва наистина“. Е, много психолози твърдят, че очакванията са лошо нещо и ни вредят. Когато стане въпрос за взимане на малко кученце, важи същото, моля не очаквайте едно мило, добро, послушно, възпитано, непишкащо, неакащо, нескимтящо, нецапащо, нехапещо, неразрушаващо и още много такива не…кученца. Ако случайно попаднете на такова – вие сте страшни късметлии. И сега много сериозно – моля Ви да се запознаете от-до какво представлява гледането на малко кученце, за да не сте от хората, които търсят спешно нов дом на новият член на семейството или да го изхвърлите на улицата… заради Вашите високи очаквания. За съжаление малко от кученцата доживяват щастлив и весел първи рожден ден, защото страдат от фаталната болест на нежеланието, защото са се провалили в представата за Ласи, Хачико, Бенджи, Марли или Рекс. Неинформираността във времето на технологиите си е чиста форма на безотговорност.

(още…)