За мен и кучетата

Още от малка съм отраснала с животни…куче, котка, рибки, костенурки, общо взето всичко, което можеше да се донесе вкъщи. Първото ни куче живя 11 години и беше немска овчарка – изключително умно куче. След като разбрахме, че не и остава още много живот с майка ми си казахме, че ще „пробваме малко и без куче“, да видим как ще е. Е определено не успяхме да издържим много. До колкото си спомням се мина около месец, преди да си взема следващото куче – Ардън, бяло хъски.

Но още от преди да взема Ардън, аз вече бях започнала да се занимавам активно с изложби, обучение на кучета, грууминг, а бях още малка – на около 13 години. Хората, които ми дадоха напътствия и ме съпровождат и все още в кинологията са Злати и Нина. С тях започнахме и според мен никога няма да можем да се отдалечим.

Кинологията за мен не е просто наука, аз го наричам „занимавам се с кучета“. Не зная как звучи и кой ме разбира, обикновено ме питат за „малко повече информация“… За жалост в България това не е толкова разпространено и хората не знаят достатъчно за кинологията. Почти всеки месец в даден град в България се провеждат изложби, на които се състезават кучета от всякакви породи (но повече за изложбите някой друг път..). Това, което аз правя е да се занимавам с едно куче от началото до края на цикъла „изложба“, включващо обучение (както за изложбено поведение, така и за общо послушание), хендлинг (самото извеждане на изложбата) и грууминг (фризьорство бих казала).

Но всичко тук звучи прекалено професионално. Нека да си кажа все пак – обожавам животните и най-много кучетата. Чувството, което изпитваш, когато видиш радостта на това животно, как то ти показва, че за него ти си най и най- в момента…няма по-прекрасно нещо. И това не се отнася за тренировки, хендлинг, грууминг, изложби, разходки – това се отнася за всеки един безценен момент прекаран в общуване с четириногите. Или поне за мен.

Мечо - кавказка овчарка

Любов между големи (той) и малки (аз)

Braveheart by Libralabra

От време на време и целувки трябва да има

kill him with love

Kill him with love – а и прегръдки

Последни публикации